Peter von Bagh, Muisteja. Like, 427 s., Keuruu 2014

von Bagh

Hätähuuto elokuvakulttuurin puolesta

Jos suomalaisesta elokuvakulttuurista, erotuksena elokuvien tekijöistä, pitää nostaa esiin yksi nimi ylitse muiden, se on eittämättä Peter von Bagh, jonka asiantuntemus ja antaumuksellisuus – tietämys ja rakkaus – elokuvataiteeseen ja sen historiaan käy myös hänen Muisteja kirjastaan vakuuttavasti ilmi.

Elokuvakulttuurin asema Suomessa ei tietenkään ole ollut vain yhden ihmisen varassa, mutta perin toisenlainen ja heikompi se olisi ilman Baghin osuutta. Bagh oli keskeisesti mukana kaikessa elokuva-alaan liittyvässä: kriitikkona, elokuvakerhon vetäjänä,  Sodankylän elokuvafestivaalien perustajajohtajana, Filmihullun päätoimittajana, tieto-Finlandialla palkittuna n. 40 kulttuuri- ja elokuva-aiheisen kirjan tekijänä, kymmenien (tv-)dokumenttielokuvien ja yhden kokopitkän dokumentaarisia elementtejä sisältäneen Kreivi-elokuvan ohjaajana, kolmen Risto Jarvan elokuvan käsikirjoittajana, Cannesin filmifestivaalien pääjuryn jäsenenä, Suomen elokuva-arkiston toiminnanjohtajana ja ohjelmistosuunnittelijana. Tällaisesta urasta riittää joka lohkolta mielenkiintoista kerrottavaa. Useimmat kuitenkin muistavat Baghin parhaiten sadan legendaarisen Elämää suuremmat elokuvat -radio-ohjelman tekijänä ja sen miten hänen kuvauksensa avasivat useimmille kuulijoille aivan uusia näkökulmia esiteltyihin elokuviin.

Baghin suhdetta alan moniin toimijoihin ja instituutioihin voi kuvata dialektiseksi. Hänen hampaankoloonsa on jäänyt paljon sanottavaa esim. omien elokuviensa saamasta riittämättömästä arvostuksesta  sekä kriittistä kerrottavaa niin monista henkilöistä kuin yliopistosta, päivälehdistä, kustannusliikkeistä, elokuva-arkistosta, Yleisradiosta tai opetusministeriöstä. Bagh oli myös Englannissa väitellyt alan tohtorismies ja monet hänen kirjansa kertovat monumentaalisesta paneutumisesta aiheeseen, mutta alan tutkintovaatimuksiin ei yhtäkään hänen teksteistään ole kelpuutettu.  Pitkän sairauden murtamana syyskuussa viime vuonna kuollut Peter von Bagh ehti viimeistellä omaelämäkertansa julkaisuvalmiiksi vain vähän ennen kuolemaansa. Tietoisuus taudin etenemisestä on voinut vaikuttaa siihen peittelemättömään suorasanaisuuteen,  jolla hän monia yllämainittuja instituutioita ja niissä toimineita henkilöitä arvioi. Jotkut heistä voivat Muisteja lukiessaan loukkaantua vähän katkeroituneen maun jättäneestä kirjasta. Henkilökritiikissä ei kuitenkaan viivytä liian pitkään ja sitä tasapainottavat monista työtovereista kirjoitetut pidemmät ja arvostavat kuvaukset.

Avomielisyys ei ehkä näy yhtä hyvin Baghin lyhyesti käsitellessä menneisyyttään taistolaisliikkeen virrassa. Mausteena tässä on paremminkin silottelu kuin selittely, mikä olisikin sikäli tarpeetonta, ettei Baghin voi osoittaa koskaan päästäneen politrukin roolia aidon elokuvarakkautensa edelle.

Kirjaa leimaa huoli elokuvakulttuurin tulevaisuudesta digitalisoituvan maailman uhatessa vähitellen hävittää niin elokuvateatterit, selluloidikopiot kuin niihin perustuvat elokuvan kokemistavat. Bagh kuitenkin torjuu hänelle tarjotun luddiitin manttelin, mutta siteeraa kuitenkin Aki Kaurismäkeä: ”Oikea elokuva on valoa, digitaalinen elektroniikkaa”

Joulukuu 2014

Itämeren ilmatilan turvallisuus taattava

 

Ilmatila Itämeren alueella on Ukrainan kriisin ja Venäjä-Nato suhteiden kärjistymisen myötä ollut huomattavasti laajentuneen sotilaallisen lentotoiminnan käytössä. Itämeren alue ei kuitenkaan ole ainoa alue, jolla Venäjä on halunnut näyttää provokatoriseksikin katsottavalla tavalla sotilaallista voimaansa. Siihen ovat myös Nato-maat vastanneet lisäämällä omaa sotilasilmailuaan. Tämä on valitettava ja tarpeeton seuraus kansainvälisen jännityksen kasvusta ja sitä edelleen lisäävä asia.

Sotilaskoneiden lennnättäminen kansainvälisessä tai oman maan ilmatilassa ei ole kiellettyä, mutta sen on tapahduttava siviili-ilmailun turvallisuutta vaarantamatta. Vaikka sotilaskoneiden lentäminen ilman niiden sijainnin kertovan transponderin päällekytkentää ei ole sekään kiellettyä, voi se aiheuttaa tarpeettomia vaaratilanteita, puhumattakaan tilanteista joita syntyy virheellisten lentotietojen ilmoittamisesta tai muiden maiden ilmatilan loukkaamisesta. Tähän ovat Suomen ilmailuviranomaiset puuttuneet myös Venäjän vastaavien viranomaisten kanssa.

Venäläisten tai muidenkaan maiden koneiden toiminta ei toistaiseksi ole aiheuttanut Suomen ilmailuun liittyviä vaaratilanteita. Suomen ilmavalvonnan valmiustila on hyvä ja toimii 24/7 niin, ettei yksikään ilmatilaamme lähestyvä lentokone jää tunnistamatta eikä ainutkaan ilmatilaloukkaus selvittämättä. Ilmatilamme loukkauksia on viimeisen kymmenen vuoden aikana tapahtunut noin kolmekymmentä. Näistä noin puolessa on ollut venäläiskone osallisena, mikä suurin piirtein vastaa niiden osuutta rajoillamme liikkuvasta muiden maiden lentokalustosta.

Yksikään ilmatilaloukkaus ei ole sisältänyt Suomeen kohdistuvaa poliittista tai sotilaallista uhkaa. Jokaiseen tapaukseen on aina reagoitu ja selvitetty asia sekä rajavalvonnan yhteyksiä että diplomaattisia kanavia käyttäen, tarvittaessa ministeritasoakin myöten. Kapeimmillaan 12 km:n leveyisessä Suomenlahden kansainvälisessä ilmatilassa voi tapahtua tahattomiakin ylityksiä sen ohella, että puutteellinen kielitaito tai piittaamattomuus voi myös niihin johtaa. Nämä voidaan ja tulee estää yhteistyöllä ja kansainvälisiä ilmailusääntöjä tinkimättömästi noudattamalla.

27.12. 2014

Krister Wahlbäck, Fred och säkerhet i tider av förändring. Essäer om utrikes- och säkerhetspolitik. Toimittaneet Mats Bergquist ja Alf W Johansson, Santérus, 479 s., Falun 2014

Wahlbäck

Ruotsalaista reaali- ja naapuruuspolitiikkaa

Kesällä 2013 kuollut ruotsalainen historiantutkija ja Helsingissäkin palvellut diplomaatti Krister Wahlbäck oli maansa ehdottomasti paras Suomen tuntija ja ymmärtäjä, minkä hänen viimeiseksi jäänyt teoksensa vuonna 2011 ilmestynyt Jättens andedräkt. Finlandsfrågan i svensk politik 1809-2009  vakuuttavasti osoittaa. Tuottelias kirjoittaja kirjoitti  julkaistujen tekstien ohella myös paljon utrikesdepartementin arkistoihin päätyneitä analyyttisiä muistioita. Nyt eri yhteyksissä julkaistuista artikkeleista ja eräistä julkaisemattomista asiakirjoista on koottu artikkelikokoelma, joka vahvistaa Wahlbäckin ansiot historian ja kansainvälisen politiikan tutkijana. Kirjan esipuheen on kirjoittanut vielä viime kesänä ulkoministerinä toiminut Carl Bildt. Se on hyvin sopivaa siihen nähden, että pääministeriksi v 1991 tultuaan Bildt kutsui kansliaansa myös Wahlbäckin, joka seuraavan kolmen vuoden aikana oli Euroopan suurten mullistusten aikana myös lähempänä vallankäyttöä kuin koskaan.

Wahlbäck oli pitkien linjojen tutkija. Yksi lähtökohta tälle on vuoden 1814 politiikka jolloin Ruotsi kuninkaaksi hankitun Napoleonin marsalkka Jean-Babtiste Bernadotten johdolla luopui revanssipolitiikasta, hyväksyi Suomen menestyksen pysyväksi, tyytyi sitä korvaavaan unioniin Norjan kanssa ja aloitti kaksisataa vuotta kestäneen sotaan osallistumattomuuden kauden. Se oli, Wahlbäckin mukaan, onneksi niin Ruotsille, Suomelle kuin Norjallekin.

Laajan käsittelyn saa myös Ruotsin politiikka maailmansotien välissä ja sotien aikana. Itsenäisen Suomen tukeminen oli Ruotsille sen omista intresseistä lähtenyt tärkeä prioriteetti, ja se tarkoitti pyrkimystä irrottaa Suomi ensin Saksan suhteestaan ja sen jälkeisestä reunavaltiopolitiikasta pohjoismaisen puolueettomuuspolitiikan linjalle. Kun Suomi tähän lopulta oli valmis eläteltiin, Pohjanlahden tällä puolen toiveita siitä, että se voisi johtaa Pohjolan puolustusliittoon, tai ainakin Ruotsin ja Suomen keskinäiseen liittoon. Puolustusliitolta puuttui kuitenkin todellisuuspohja alkaen siitä, että Suomelle vain itä oli uhan suunta, kun taas Ruotsille Saksan suunta oli yhtä oleellinen, ja Tanskalle se oli ainoa.  Ruotsin kanssa kuitenkin tiivistettiin sotilaallista yhteistyötä ja valmistettiin yhteinen suunnitelma Ahvenanmaan linnoittamisesta. Talvisodan alla tämä synnytti Suomessa toiveen siitä, että Ruotsi tulisi hädän hetkellä Suomen tueksi.

Kuten Wahlbäck kertaa ja muutoinkin tiedämme, ei Ruotsi koskaan antanut mitään lupausta saatikka sitoumusta tällaisesta tuesta , eikä Suomen johdossa elätetyillä toiveilla ollut todellista pohjaa. Siihen ei ollut valmis edes ulkoministerin paikalta talvisodan alettua vaihdettu Richard Sandler, joka muutoin oli aktiivisen Suomen politiikan kannattaja.  Kun sitten talvisodan päätyttyä puuhattiin todellista liittoa Norjan ja Ruotsin kanssa kaatui tämä Neuvostoliiton jyrkkään vastustukseen.  Talvisodan aikana Ruotsi ei kuitenkaan julistautunut puolueettomaksi vaan määritteli itsensä ei-sotaa käyväksi maaksi, joka monin tavoin toimitti suomelle aseita, vapaaehtoisia ja muuta tukea.

Ruotsi ei kuitenkaan antanut englantilais-ranskalaiselle Suomelle tarkoitetulle sotilaalliselle retkikunnalle lupaa kauttakulkuun Ruotsin kautta Suomeen. Tässä se menetteli oikein sekä itsensä että Suomen kannalta, koska joukkojen pääosa olisi jäänyt Ruotsiin pitämään Saksan huollolle elintärkeitä malmikenttiä hallussaan, eivätkä Suomeen joutaneet pienemmät joukot olisi riittäneet estämään  puna-armeijaa miehittämästä Suomea. Tämän tiesi Mannerheim, joka tuki rauhantekoa, mutta ei Stalin jota potti tämän väliintulouhan riittävän todesta tehdäkseen Suomen kanssa rauhan.

Ruotsin sodanaikaista puolueettomuutta on sodan jälkeen arvosteltu sekä länsimaissa että Ruotsissa moraalittomaksi totalitaristisen saksan myötäilyksi. Tämän arvostelun Wahlbäck torjuu todeten, että jos Ruotsi olisi tiukemmalla politiikalla joutunut sotaan Saksaa vastaan se tuskin olisi maailmansotaa oleellisesti lyhentänyt tavalla, joka olisi perustellut Ruotsin kärsimiä tappioita tai ollut sotaan joutuneille Ruotsin pohjoismaisille naapureillekaan avuksi.

Mielenkiintoisimpiin artikkeleihin kuuluu Wahlbäckin vuonna 1991 Tuomo Polvisen juhlakirjassa julkaistu artikkeli Vad skulle ha hänt, om först någon annat skett?, jossa hän tarkastelee kontrafaktuaalisen historiankirjoituksen menetelmin, mitä olisi voinut seurata jos Ruotsi tai Suomi olisivat eri vaiheissa tehneet toisenlaisia ratkaisuja. Tarkastelussa Wahlbäck päätyy samaan mihin yleensä suomalaisetkin historiankirjoittajat, että päätökset saattoivat aikanaan perustua vääriin tietoihin ja virheellisiin olettamuksiin, mutta lopputulos kuitenkin oli, molemmille maille onnellisin mahdollinen.

Lähempänä nykypäivää ovat kertomukset tapaus Wallenbergin käsittelystä, Ruotsin Neuvostoliittosuhteista Hrutshevin aikana, Wahlbäckin pohdinnat puolueettomuudesta kylmän sodan jälkeisessä maailmassa sekä Ruotsin politiikasta Baltian maiden suhteen. Viime mainitussa Wahlbäck ei ole enää vain historioitsija vaan asianosainen, joka seurasi lähietäisyydeltä Ruotsin Baltian politiikkaa pääministeri Bildtin kansliassa. Kuvaus tästä kertoo Ruotsin paljon tunnettua suuremmasta roolista uudelleenitsenäistyneiden Baltian maiden ja Venäjän suhteiden järjestämisessä, mikä edellytti ei vain venäläisiin vaikuttamista vaan myös Baltian maiden taivuttelemista tiettyjen realiteettien hyväksymiseen sekä malttiin maiden venäjänkielisten vähemmistöjen kohtaan.

Tuoreimmatkin kirjoitukset kokoelmassa ovat jo muutaman vuoden takaa, joten sitä miten Wahlbäck analysoisi Venäjä-suhdetta Ukrainan konfliktin synnyttämässä uudessa tilanteessa ei ole mukana. Kirjan viimeinen teksti Ryssland, det nya NATO och Sverige on seminaariesitelmä vuodelta 2001 jossa varovaisen myönteisesti lähestytään Nato-jäsenyyden mahdollisuutta siltä pohjalta, että ”uusi Nato” ei enää ole ensi sijassa artikla 5 mukaisiin tehtäviin keskittyvä liittokunta. Miten Wahlbäck tätä täydentäisi tänään voimme vain arvailla

Joulukuu 2014

 

Oikeusvaltio EU:n keskiössä

Euroopan Unioni on yleensä ollut kiitettävän aktiivinen puuttuessaan eri tavoin unionin jäsenyyttä hakeneissa ehdokasmaissa ja kaikissa muissakin maissa esiintyviin ihmisoikeuksien loukkauksiin sekä oikeusvaltion toimintaa ja hyvää hallintoa koskeviin puutteisiin. EU:n vaikutusvalta on suurimmillaan silloin, kun maat ovat neuvottelemassa Unionin jäsenyydestä, mutta kun neuvottelut ovat päättyneet ja jäsenyys toteutunut ei EU:lla enää olekaan vastaavia vaikutusmahdollisuuksia. Niinpä EU-maissakin voidaan ja on myös etenkin Unkarissa tehty sellaista lainsäädäntöä ja muutoinkin toimittu oikeusvaltiokysynyksissä tavalla, joka ehdokasmailta eväisi mahdollisuuden päästä unionin jäseneksi.

EU-maat ovat nyt 16.12. hyväksyneet uuden oikeusvaltiomekanismin, jonka tarkoituksena on arvioida oikeusvaltioperiaatteen toteutumista EU-jäsenmaissa. Oikeusvaltiokehityksen edistämisestä ja turvaamisesta tullaan käymään säännöllistä keskustelua jäsenmaiden kesken. Myös oikeusvaltiokehityksen puutteisiin tai huoliin on jatkossa helpompi puuttua, kun siihen on luotu uusi menettely.  Uusi menettely ei korvaa olemassa olevia oikeudellisia välineitä epäkohtiin puuttumisessa tai Euroopan neuvoston keskeistä roolia eurooppalaisten arvojen vartijana, vaan täydentää niitä.

Tämä EU:n oikeusvaltioperiaatteen vahvistaminen sai alkunsa Suomen, Saksan, Tanskan ja Alankomaiden ulkoministereiden maaliskuussa 2013 tekemästä aloitteesta. Yhdessä kirjoitimme komission puheenjohtaja Barrosolle oikeusvaltioperiaatteen vahvistamisen välttämättömyydestä. EU:n uskottavuuden takia on olennaista, että se itse edustaa niitä korkeita ihmisoikeuksien, demokratian ja oikeusvaltion periaatteita, joita se mm. jäsenyyttä hakevilta mailta tiukasti edellyttää. Mekanismia ei ole luotu minkään yksittäisen maan vuoksi, vaan se koskee ja kohtelee tasapuolisesti kaikkia.

Oikeusvaltiomekanismin käynnistäminen on tervetullut päätös, joka korostaa sitä, että Euroopan unioni on ennen kaikkea arvoyhteisö. Arvot lakkaavat olemasta arvoja, jos niistä tingitään. On onnellinen sattuma, että Junckerin komissiossa oikeusvaltiokehitys kuuluu kirjeen yhdelle alkuperäiselle allekirjoittajalle, komission varapuheenjohtaja Frans Timmermansille, joka varmasti pitää huolen siitä, että päätös toimeenpannaan tehokkaasti ja oikeusvaltiokehityksen arvioinnilla on todellista merkitystä. Euroopan unionin oikeusvaltioluonteen vahvistaminen on olennaista, kun perusoikeudet ja universaalit periaaatteet ovat uhanalaisia jo EU:n omassa lähiympäristössä.

18.12. 2014‏

Myrsky vesilasissa

 

Sosiaalisessa mediassa on viime päivinä pyöritetty juttua siitä, miten olisin vaatimassa akateemisen tutkimuksen suitsimista ja sananvapauden rajoittamista. Näin siksi, että lausuin kysyttäessä mielipiteeni erään maanpuolustuskorkeakoulussa työskentelevän everstiluutnantin facebook-esiintymisistä.

Puolustan aina akateemista vapautta, enkä ole koskaan reagoinut kyseisen henkilön minkäänlaisiin akateemisiin näyttöihin, joita en edes lainkaan tunne. En ole muutenkaan hänen toimintaansa seurannut, mutta olen aiemminkin saanut jonkin verran ihmettelevää palautetta hänen julkisista esiintymisistään, joita on pidetty hyvin poliittisina ja joihin uskon hänen esimiestensäkin reagoineen sotilaalle sopimattomana käyttäytymisenä.

Tavalla ja tyylillä, jolla asianomainen mielipiteitään esim. Venäjästä, Ukrainasta ja Fennovoimasta esittää, ei ole mitään tekemistä tieteellisen argumentoinnin kanssa. Toki monet dosentit esittävät suuntaan jos toiseenkin hyvin erilaisia ja kummallisiakin mielipiteitä muilla kuin akateemisilla foorumeilla (ja joskus niilläkin), mutta siihen heillä on sananvapauden nimissä oikeus, vaikkei se heidän tieteellistä arvostustaan parannakaan.

Upseereita koskee kuitenkin rikoslakiin kirjattu kielto luvattomaan poliittiseen toimintaan osallistumisesta. Se ei toki saa estää mielipiteiden esittämistä, mutta asettaa kyllä perustellusti rajoja sille miten sen tekee; asia joka jokaisen upseerin pitää ammatinvalinnan tehdessään tietää ja hyväksyä.

Tällaista upseeripolitikointia nyt kiivaasti puolustavien kannattaa ajatella asiaa siltä kannalta, että Suomen puolustusvoimat nauttivat laajasti suomalaisten luottamusta ja niiden työtä arvostetaan. Olen itse seurannut sotilaittemme toimintaa erilaisissa kriisinhallintatehtävissä ja se luottamus, jota he kansainvälisestikin nauttivat, on todella ansaittua. Minusta on tärkeää, että tätä luottamusta ja arvostusta ja sen synnyttämää laajaa maanpuolustustahtoa ei horjuteta sellaisella, jopa epälojaalisuutta valtiojohtoa kohtaan osoittavalla upseerien julkisella politikoinnilla, jota ei voi pitää palveluksessa olevilta asianmukaisena.

Ironista asiassa on, että jupakka lähti liikkeelle kyseisen henkilön Fennovoiman ydinvoimalahanketta koskeneesta kommentoinnista, jossa kirjoittajan purkaus lähinnä kohdistui hanketta ajaneeseen pääministeriin ja kokoomukseen, kun taas minä hallituksessa ja eduskunnassa äänestin kyseistä esitystä vastaan.

14.12. 2014