Tapio Bergholm, Kohti tasa-arvoa. Tulopolitiikan aika 1. Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö 1969-1977, Otava, 587 s. , Keuruu 2012

1356874218_bergholm.JPGSAK tasa-arvon Suomea rakentamassa

SAK:n historiankirjoitus, jota Tapio Bergholm on jatkanut vuodesta 1944 eteenpäin, on nyt hänen sarjassaan ehtinyt kolmanteen osaansa. Kuten historiankirjoituksessa usein käy, ovat nykyaikaa lähestyttäessä käsittelyn tarkkuus ja yksityiskohtaisuus sekä tuotoksen sivumäärä vain kasvaneet. Edelliset osat kattoivat 12 ja 13 vuotta, tämä viimeisin kattaa suurin piirtein samalla sivumäärällä vain kahdeksan vuotta.

Juuri tämä 60-luvun lopun ja 70-luvun alun ajanjakso Suomessa on ollut suomalaisen hyvinvointivaltion kiivainta rakennuskautta. Voi täydellä syyllä katsoa,  että se on ollut myös sak:laisen ammattiyhdistysliikkeen kultakausi. Kymmenessä vuodessa SAK:n liittojen yhteenlaskettu jäsenmäärä nousi alle 600 000:sta yli miljoonaan. Tämä oli seurausta sekä kentän eheytymisestä vaikka rinnakkaisliittojen yhdistämisessä ongelmia ja työtä riitti vuosiksi ja kokonaisjärjestäytymisasteen noususta. Poliittisesti ay-liike pysyi tiukasti sosialidemokraattien käsissä, joskin liitoissa käytiin vaihtelevassa määrin valtataistelua. Tiukimmat koitokset liittyivät Metallin vuoden 1971 ja 1975 vaaleihin.

SAK:n ryhmien keskinäiset suhteet olivat välillä hyvinkin kireät. Kommunistit olivat Arvo Hautalan ja enemmistösiiven johdolla olleet mukana ensimmäisissä tulopoliittisissa ratkaisuissa, mutta SKP:n sisällä taistolaisten NKP:n tukeen nojannut kova yritys puolueen haltuunottoon vaikutti myös siihen, että enemmistökommunisit SAK:ssa joutuivat varmistamaan asemiaan irtaantumalla sosialidemokraattien vastuulla tehdyistä tuloratkaisuista. Lakoilla vauhditetut irtiotot eivät kuitenkaan tuoneet parempia sopimuksia kommunistienemmistöisten liittojen aloilla. Työtaisteluja, niin virallisia ja villejä lakkoja kuin myös työnantajien käyttämiä työsulkuja, oli näin vuosina runsaasti, mutta kuten Bergholm osoittaa ne eivät suinkaan olleet kuin harvoin poliittisesti motivoituneita ja molemmilla ryhmillä oli liitoissa usein vaikeuksia saada jäsenistöä noudattamaan ohjeita ja sopimuksia. Bergholm ei toisin sanoen löydä ay-liikkeen historiasta tukea käsityksille 70-luvun alusta uusina vallankumousaaven ”vaaran vuosina”.

Kirjan käsittelemään ajanjaksoon mahtuvat melkein kaikki nykyisen hyvinvointivaltion toteuttaneet suuret yhteiskunnalliset uudistukset, kuten peruskoulun toimeenpano, kansanterveysuudistus, eläkepolitiikan historiallinen kompromissi ja pitkä rivi työelämän uudistuksia. Tulopolitiikan aikakaudella työmarkkinajärjestöillä oli vahva rooli näiden toteuttamisessa, erityisesti työelämän osalta. Syntyi välillä sellainen käsitys, että työmarkkinajärjestöt olisivat määränneet lainsäädännön sisällöstä yhtä laajasti kuin EU:n direktiivit tänään niin, ettei eduskunta saanut edes korjata työmarkkinajärjestöjen sopimien lakien kirjoitusvirheitä.

Tätä on myös helppo liioitella. Bergholm osoittaa, että yhdessä keskeisessä työlainsäädäntöasiassa kun eduskunta vuoden 1970 vaalien alla hyväksyi vasemmistopuolueiden tuella STK:n ja SAK:n johdon ankarasti vastustaman työehtosopimusten yleissitovuuden kirjoittamisen lainsäädäntöön. Arvattavasti ay-liike ei kuitenkaan jäänyt tätä tappiota harmittelemaan, vaan on tyytyväinen asiantilaan.

SAK toimi kuitenkin koko ajan johdonmukaisesti palkka- ja tuloerojen kaventamiseksi, mitä keskitetyt tuloratkaisut pennilinjan korotuksineen tukivat. Tuloerojen kaventuminen toteutui voimaikkaimmin vuosina 1966-76, mutta pysähtyi sen jälkeen aina vuoteen 1993, jonka jälkeen ne ovat taas kasvaneet 70-luvun alun tasolle. SAK:n saavutukset työelämän olojen parantamisen suhteen keskittyvät nekin samalle ajanjaksolle. Silloin toteutettua lainsäädäntöä ei juurikaan ole heikennetty, mutta muutoin olosuhteet ovat siten muuttuneet, että Juha Siltala saattoi vuonna 2004 julkaista merkkiteoksensa Työelämän huonontumisen lyhyt historia. On mielenkiintoista nähdä, miten Tapio Bergholm SAK:n historiankirjoituksen tulevissa osissa käsittelee tätä käännettä.

 Joulukuu 2012

Esko Ahon Harvardin terveiset

Esko Aho on saanut Helsingin Sanomissa julki varmaan tärkeäksi puheenvuoroksi tarkoittamansa kirjoituksen otsikolla ”Taloudessa ei ole paluuta entiseen”. Se mitä hän itse asiassa haluaa, jää vähän epäselväksi. Hänen Euroopan kohtalonkysymykseksi mainitsemansa asiat – teollisen strategian tarve, informaatiotekniikan hyödyntäminen ja julkisen sektorin tehokkuus ja luotettavavuus – jäävät otsikkotason maininnoiksi. Vain viimeinen täsmentyy vähän pidemmälle vaatimukseksi luopua eurooppalaisesta harhasta, jonka mukaan yksityinen voitontavoittelu ei sovi yhteen julkisten tehtävien kanssa.

Malliksi Aho nostaa Yhdysvallat, jonka valtteina Eurooppaan nähden ovat Ahon mielestä väestönkasvu ja USAn näköpiirissä oleva nousu maailman suurimmaksi öljyntuottajaksi sen jälkeen, kun maan talous on itseohjautunut uuteen nousuun, rahoitusjärjestelmä tervehtynyt ja asuntokupla puhjennut.

Kannattaa panna merkille, mitä Ahon visiossa ei edes mainita: kestävää kehitystä, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Ahon suosittama tie onkin suora reitti globaaliin helvettiin toistuvien finanssikriisien, yhteisöllisyyden hajoamisen ja kärjistyvien ympäristökatastrofien kautta. Ahon paikan historiassa jää määrittämään se, että hän oli se pääministeri Suomessa, jonka aikana hyvinvointivaltion alasajo aloitettiin.

29.12. 2012

Richard Wilkinson ja Kate Pickett, The Spirit Level. Why Equality is Better for Everyone, Penguin, 375 s., St Ives 2010

1356456008_Wilkinson.JPGMiksi tasa-arvoisempi yhteiskunta on kaikille parempi

Kahden epidemiologiaan erikoistuneen brittilääkärin Richard Wilkinsonin ja Kate Pickettin kirja on vakuuttava puheenvuoro siitä, miksi tasa-arvoisemmat yhteiskunnat menestyvät ja tuottavat vähemmän terveyteen ja hyvinvointiin kohdistuvia ongelmia – teiniraskauksia, väkivaltaa, liikalihavuutta, päihdeongelmia jne. – kuin epätasaisemman tulonjaon yhteiskunnat. Tämä pitää paikkansa yhteiskuntien kokonaisvauraudesta riippumatta ja, mikä tärkeintä, niin että eivät vain köyhät vaan myös rikkaat voivat keskimäärin sitä paremmin mitä tasa-arvoisemmasta yhteiskunnasta on kysymys.

The Spirit Level ei ole varsinaista tutkimuskirjallisuutta sillä se nojaa yksinomaan muualla aiemmin tuotettuun ja julkaistuun aineistoon tuloeroista, terveydestä ja muista hyvinvoinnin mittareista. Kirjassa on myös vahva julistuksellinen sävy, jonka vuoksi sitä voi pitää myös eräänlaisena aattellisena pamflettina. Tästä seuraa, että se on herättänyt myös poikkeuksellisen paljon sen johtopäätösten mitätöintiin keskittyvää vähintään yhtä ideologista kritiikkiä.

Vaikka jotkut kirjan johtopäätökset olisivat suoraviivaisuudessaan alttiita asialliselle kritiikille, ei tekijöiden voida kuitenkaan osoittaa pyrkineen väärinkäyttämään saatikka vääristämään referoimaansa laajaa aineistoa. Tässä lukemassani vuosi alkuperäisteoksen ilmestymisen jälkeen julkaistussa taskupainoksessa onkin laaja lisäluku, jossa tekijät kohta kohdalta pyrkivät vastaamaan ja torjumaan heidän tekemiinsä johtopäätöksiin kohdistetun kritiikin. Tässä yhteydessä he myös toteavat, että kritiikin esittäjinä (tai rahoittajina) ovat usein samat tahot, jotka ovat pitkään yrittäneet kumota tupakoinnin ja keuhkosairauksein tai kasvihuonekaasujen ja ilmastonmuutoksen yhteyden.

Se että kirjoittajat pystyvät osoittamaan vahvan korrelaation eriarvoisuuden ja pahoinvointi-ilmiöiden välillä käyttämänsä laajan sekä kansainvälisen että Yhdysvaltain eri osavaltioita vertailevan aineiston pohjalta ei vielä itsessään kerro mitään syy-yhteyksistä. Niitäkin tekijät käyvät lävitse, jolloin heidän analyysissään keskeiseksi selittäjäksi nousee stressiteoria, jonka mukaan tulot kertovat myös muusta kuin kulutusmahdollisuuksista, siis myös asemasta ja sosiaalisista suhteista. Tulot vaikuttavat sosiaaliseen asemaan ja korkea asema korreloituu terveyden ja odottavissa oleva eliniän kanssa. Heikko asema yhteisössä lisää stressiä ja heikentää terveyttä, alentaa vastustuskykyä ja johtaa terveyden kannalta turmiollisiin selviytymiskeinoihin, kuten päihteiden käyttöön, ylensyömiseen ja väkivaltaan.

The Spirit Level kirjasta on tullut eräänlainen klassikko, joka on julkaistu jo yli kahdellakymmenellä kielellä. Se on 2011 julkaistu myös suomeksi nimellä Tasa-arvo ja hyvinvointi, miksi tasa-arvo on hyväksi kaikille?  Myös Suomessa se on joutunut kiihkeiden hyökkäysten kohteeksi. Näistä äärimmäisen esimerkin tarjoaa vuorineuvos Gustav von Hertzenin kirjoitus Aamulehdessä, jossa kirja lyntätään siksi, että sen ”ilmeisenä tavoitteena on elvyttää ikivanha kauna rikkaita kohtaan ja siten lisätä kierroksia hyökkäykselle kapitalismia ja markkinataloutta kohtaan” ja tekijöiden esittämää tilastoaineistoa on pidettävä vain ”harhauttavana valheena, joka salakavalasti siirtää huomion pois loogisesti pätemättömästä väitteestä”.

Eriarvoisuuden vähentäminen yhteiskuntapolitiikan tavoitteena on tietenkin aina eettinen valinta. En lainkaan hämmästele, että Wilkinsonin ja Pickettin aineisto tukee tätä valintaa, vaikka se sellaisenaan on riippumaton heidän tai pätevämmänkin tieteellisen tutkimuksen tuloksista. Toisaalta tällaiseen aineistoon perustuvien johtopäätösten kumoamiseen ei myöskään riitä pelkkä usko uusliberalistiseen ideologiaan.
 
Joulukuu 2012

Turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko eduskunnalle

Hallitus hyväksyi tänään torstaina yhdessä Tasavallan presidentin kanssa valmistellun eduskunnalle annettavan turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon. Totesin sen julkistamistilaisuudessa, että olen ollut eri tehtävissä osallinen jo aika monen selonteon valmisteluun ja istunut 70-luvulla yhdessä parlamentaarisessa puolustuskomiteassakin, mutta tämänkertainen valmisteluprosessi tuntui sujuvammalta ja helpommalta kuin yksikään aikaisempi.

Tähän on useita syitä. Yksi on se, että tämänkertainen valmistelumenettely, jossa hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunnan rinnalla toimi parlamentaarinen kontaktiryhmä, näyttää olleen hyvä ratkaisu. Sen sijaan että se edellisten seurantaryhmien tavoin olisi kirjoittanut omaa rinnakkaismietintöään se pystyi antamaan reaaliajassa palautetta selonteon valmistelijoille työn edetessä. Toinen syy on se, että monet keskeiset asiat jotka olisivat voineet muodostua hankaliksi ratkaistiin jo hallitusneuvotteluissa ja hallitusohjelmassa, eikä niihin ollut tarvetta palata. Tämä koski niin Nato-suhteen ja liittoutumattomuuden määrittelyä, puolustusratkaisun perusteena olevaa yleistä asevelvollisuutta ja koko maan puolustamista kuin jo käynnissä olevaa puolustusvoimien rakenneuudistusta.

Kolmas syy on se, että hankala kysymys puolustusrahoituksen tasosta vuodesta 2015 alkaen jätettiin avoimeksi. Tähän puolestaan oli kolme syytä. Istuva hallitus ei voi tehdä sellaisia päätöksiä jotka sitoisivat ensi vaaleissa valittavaa eduskuntaa ja sen luottamusta nauttivaa uutta hallitusta. Talouden kehityksen näkymät ovat myös siinä määrin epävarmoja ja julkisiin menoihin kohdistuu edelleen huomattavia leikkauspaineita, ettei nyt voinut ajatella sitoutumista yhden hallinnonalan menojen koskemattomuuteen. Ja on myös niin, että vuonna 2015 puolustusvoimien tarpeet ja painotukset voivat näyttää jo jossain määrin erilaisilta kuin tänään. Voi olla, että tänäänkin olisi voitu päätyä vähän erilaisiin painotuksiin, kuin mitä mietintöön kirjatussa puolustushallinnon omassa esityksessä on otettu mukaan, mutta tämä arviointi jätettiin suosiolla nyt tekemättä kun tiedettiin, ettei konkreettisiin lukuihin kuitenkaan voitu sitoutua.

Maailman ymmärtäminen ei välttämättä ole käynyt helpommaksi ja vaikka perinteiset sotilaalliset uhat ovat jääneet taka-alalle ovat uudet laaja-alaiseen turvallisuuteen kohdistuvat uhat nousseet haastajiksi. Tämä näkyy selonteon turvallisuuspoliittisen toimintaympäristön analyysissa, jossa korostuu keskinäisen riippuvuuden kasvu ja siitä seuraava laaja-alaisen yhteistyön tarve ilmastonmuutokseen ja muihin globaaleiihin turvallisuushaasteisiin vastattaessa. Edellisen vuoden 2009 selonteon antamisen jälkeen tapahtunut kehitys on huomioitu uudessa selonteossa, mutta mitään täysin uutta tai yllättävää ei selonteossa ole. Aivan uutta ei ole myöskään pohjoismaisen turvallisuus- ja puolustuspoliittisen yhteistyön painottaminen, jota voi perustellusti pitää tämän selonteon merkittävimpänä painotusmuutoksena aikaisempaan nähden.

20.12. 2012

Speech “Facilitator´s views on the civil society contribution to the process” at the Seminar ”Middle East without Weapons of Mass Destruction – Civil Society Input”, Helsinki, 16.12.2012

As has been mentioned number of times during this event, the timing of the Conference on the establishment of a Middle East zone free of WMD that was planned to be held this December has been readjusted. The conveners of the Conference released their respective statements on this for three weeks ago which made it apparent that we would need to start looking for new dates.

These announcements led to a number of reactions, for the most part disappointed ones, both in the Middle East region and elsewhere. These sentiments have also been echoed at this event here in Helsinki. This is understandable as the anticipation for the Conference was quite high in the region and globally as well. Finland equally regrets that it was not possible to convene the Conference as planned.

As things stand, it is important to take a look at where we are, what has been accomplished, and how to continue from here. And what the civil society can do to assist with the next steps.

Firstly, it is important to note that the broad support for the convening of a successful Conference is still very much there. This has been clearly expressed by the conveners in the statements. We remain convinced that the will of the regional states to work towards the zone has neither vanished. The facilitator will continue doing his utmost to prepare ground for a successful Conference.

It is also noteworthy how the awareness of the zone initiative has risen throughout the past year. This is something we can build on. A clear indication of this is not only the views expressed by governments, but also the dozens of events organized by civil society, think-tanks, and academia. This plenitude of events and ideas has greatly contributed to the facilitation efforts by providing food for thought and new perspectives to the task at our hands. We are very grateful for this.

An important factor that shouldn´t be forgotten is that the initiative of the zone emanates from the Middle East region. This is an initiative that carries with it the weight of hard work put into getting this far during the past forty years. It was Iran, together with Egypt, that brought the initiative to the international arena in the early 1970’s. We have come closer of this initiative bearing fruit in the form of a Conference, and the readjustment of timing is hopefully not an insurmountable obstacle on this long road.

While in no way overlooking the severe challenges of the Middle East region, we hope that the past year has served the purpose of solidifying the underlying motivation for working towards the establishment of a zone. The envisaged Conference seeks to launch a long term process which builds on the willingness of the parties to work towards their shared goal of achieving such a zone. The Conference is to be attended by all states of the region as well as the nuclear-weapon states, and be based on arrangements freely arrived at by the participating regional states. The way forward can only be decided upon by the regional participants themselves.

Viewed in a broader perspective, the process could gradually evolve into a more comprehensive framework for improved security and stability in the whole region and provide an important vehicle for dialogue and cooperation. At the same time it is important to acknowledge that the Conference or it´s follow-up are not supposed to replace any other forum nor substitute any negotiations regarding the region’s unresolved issues.

Stability and security form the necessary bedrock for the growth of prosperity and well-being. Therefore it is encouraging that the goal of a Middle East zone free of weapons of mass destruction and their means of delivery is supported by all states of the region. However, views differ on how and in what timeframe to achieve this goal. Everyone does, though, agree that the zone cannot be created overnight. Some regard achieving peace as a prerequisite to the establishment of the zone, while others emphasize the primacy of the latter as paving the way for peace.

A middle way between these two differing views can be found through the recognition of the intertwined nature of progress in both areas. Progress in arms control and steps towards peace have to be mutually reinforcing.

As the consultation process proceeded through 2012, it became evident that there is a broad interest in the zone initiative and the facilitation process. This was demonstrated e.g. by the numerous invitations to events and seminars the facilitator received, as well as contributions such as academic research papers and proposals provided to support the facilitation. These contributions were and still are very welcome.

The facilitator is grateful for all input that civil society actors have provided. The civil society is essential in raising awareness and providing food for thought in the process. All the encouragement available should be conveyed to the states of the region to better communicate among each other and in that way lay ground for a successful Conference. Civil society can have a role to play in this.

There will certainly be civil society events also in the margins of the Conference itself, once convened. Today´s event was originally planned to be one. As regards organizational details, we have to get back to them closer to the Conference.

It is with these thoughts – the commitment of the conveners, the will of the regional states, the increased awareness, and the broad non-governmental and extra-regional support – the facilitator intends to approach the next steps necessary for laying ground for the convening of a successful Conference. As we speak, the consultations are continuing. The facilitator has proposed the consultations to take place in a multilateral format. Finland as the Host Government is still ready to arrange the Conference in Helsinki any time convened.