David A. Bell, The First Total War. Napoleon’s Europe and the Birth of Modern Warfare, Bloomsbury, 417s., St.Ives 2008

9780747579625.jpg

Kun totaaliset sodat alkoivat
 
Ranskan vallankumouksesta alkanut ja Napoleonin kukistumiseen päättynyt 25 vuoden ajanjakso kuuluu maailmanhistorian mullistavimpiin. Monen muun asian ohella mullistuksen kohteeksi joutuivat suhtautuminen sotaan ja sodankäyntitavat. Sitä edeltäneen kauden sodat olivat usein olleet julmia ja johtaneet laajaan hävitykseen ja ihmishenkien menetykseen, mutta ne kalpenivat kuitenkin sodankäynnin saaman uuden totaalisen luonteen seurauksena.
 
Yksi Ranskan vallankumouksen ja sitä edeltäneiden valistusaatteiden synnyttämiä ajatussuuntauksia oli rauhanajatus, joka jyrkästi tuomitsi perinteisen sodankäynnin barbaarisena ja veljeysaatteen vastaisena. Myös Maximilian Robespierre kuului vielä 1790 Ranskan kansalliskokouksessa pasifismia julistaviin kumouksellisiin, mutta kahden vuoden sisään Ranska oli jo innolla aloittanut taas uusien sotien aikakauden, joka sai aikaisempiin nähden totaalisemman luonteen mm. yleisen asevelvollisuuden käyttöönoton myötä. Isänmaallinen innostus vallankumouksen puolustamiseksi oli suurta, kun vastassa olivat vanhojen hallitsijoiden koalitio ja Bourboneja takaisin valtaan haikailevat emigrantit. Uusi sota oli vallankumouksellisen Ranskan ajattelussa sota, joka tulisi lopettamaan tulevat sodat, kun vapauden, veljeyden ja tasa-arvon aatteet voittaisivat kaikkialla.

Robespierre oli kaukonäköinen tuomitessaan poliitikkojen päähän nousseen uskomuksen, jonka mukaan ”riittää kun kansakunta valtaa vieraan maan ja panee sen omaksumaan lakinsa ja perustuslakinsa”, sillä ”kukaan ei rakasta aseitettuja lähetystyöntekijöitä”. Sen saivat tuta ranskalaiset, jotka perustivat ensin uusia tasavaltoja valloittamilleen alueille ja sitten Napoleonin sukulaisille muodollisesti itsenäisiä kuningaskuntia, ja aikaansaivat todellisia ítseään vastaan kohdistuneita kansannousuja eri puolilla Eurooppaa. George W. Bush on tuskin kuullutkaan Robespierren varoituksen sanoista ja pian ne unohtuivat Robespierreltäkin, joka ei tosin julistanut sotaa terrorismia vastaan, vaan otti terrorin käyttöön sotaponnistelujen tueksi. Bell tekeekin juuri tällaisia rinnastuksia nykyaikaan, sinänsä oikeaan osuvasti ja oivaltavasti vaikka loppua kohden jo turhan osoittavasti ja toistuvasti.
 
Vallankumousajan sodat eivät olleet vain valloitussotia, vaan myös usein sisällissotaa. Näistä verisin ja julmin oli Vendéen maakunnassa alkaneen katolisen ja monarkistisen kapinan kukistaminen, joka vaati 250 000 ihmisen hengen . Siinä konventin joukot käyttivät mm. ”helvetin kolonnia”, jotka Bellin mukaan ennakoivat SS-joukkojen toimintatapoja puolitoista vuosisataa myöhemmin. Vendèe on edelleen tasavaltalaisessa Ranskassa yhtä vaikea ja jakava historian vaihe kuin suhtautuminen toisen maailmansodan aikaiseen Vichyn tasavaltaan.
 
Napoleon jatkoi girondistien ja jakobiinien aloittamia sodankäyntiuudistuksia. David A. Bellin kirjan jälkimmäinen puolisko käsitteleekin perustellusti ja perusteellisesti Napoleonia ja hänen sotiaan. Kirja ei kuitenkaan ole mitään perinteistä taisteluihin ja strategiaan keskittyvää sotahistoriaa vaan Ranskan historiaa John Hopkins-yliopistossa opettava Bell pyrkii kuvaamaan laajemmin sodankäynnin yhteiskunnallisia yhteyksiä ja vaikutuksia. Bell on tietenkin ihan oikeassa kauhistellessaan uuden totaalisen sodan aikakauden menetelmiä ja seurauksia, vaikka siihen tuntuukin sekoittuvan myös tarpeetonta nostalgiaa aristokraattisemman sodankäynnin kadonneita herrasmiestapoja kohtaan.
 
Joulukuu 2008
 

Martti Häikiö, Alkon historia. Valtion alkoholiliike kieltolain kumoamisesta Euroopan Unionin kilpailupolitiikkaan 1932-2006, Otava, 511 s., Keuruu 2007

Alkon historiaKansan raitistaja vai juottaja?


 
Helmikuussa 2007 tuli kuluneeksi 75 vuotta kieltolain kumoamisen yhteydessä perustetun Oy Alkoholiliike Abn toiminnan aloittamisesta. Merkkipäivän kunniaksi vanhan Alkoholiikkeen lähin perillinen Alko Oy tilasi Martti Häikiöltä yrityshistorian. Jos Alkossa nyt ihmetellään, että saatiin enemmän tai ainakin jotain muuta kuin tilattiin, ei se ainakaan näy yhtiön toimitusjohtajan värittömän vaisusta esipuheesta. Häikiön kirja on kuitenkin yhtä paljon tai enemmän tekijänsä voimakkaasti kantaa ottava alkoholipoliittinen pamfletti kuin pelkkä yrityshistoria.
 
Häikiö on rakentanut Alko-tarkastelunsa kolmen käännekohdan ympärille ja esittää jokaisesta oman ja jossain määrin haastavan tulkintansa. Ensimmäinen suuri muutos kieltolain vuonna 1919 tapahtuneen voimaantulon jälkeen oli kieltolain kumoaminen joulukuun 1931 kansanäänestyksen seurauksena.  Se ei suinkaan merkinnyt täydellistä vapautta vaan uuden rajoituksiin ja alkoholihaittojen estämiseen tähdänneen ja ensisijassa Alkoholiliikkeen tehtäväksi määrätyn alkoholipolitiikan sisäänajoa. Häikiön mukaan kieltolaista luopumiseen ei johtanut niinkään käsitys kieltolain epäonnistumisesta, kuten populäärikäsitys edelleenkin olettaa, kuin pulakauden valtion akuutti tarve paikata valtiontaloutta laillisen alkoholimonopolin tuottojen kautta. Tämä Häikiön teesi ei tosin ole uusi eikä oikeastaan kiistanalainenkaan. Ihan suunnitelmien mukaan ei kieltolain purku kuitenkaan tapahtunut. Isoin yllätys oli, että tarjolla ollut kolmas linja vain mietojen juomien vapauttamisesta, johon hallitus oli varautunut, sai kansanäänestyksessä vain mitättömän kannatuksen. Toinen oli, että äänestystuloksesta vähän toivuttuaan raittiusliike sai alkoholilain käsittelyssä sisällytettyä siihen maaseudun säilyttämisen kuivana.
 
Kieltolain purkamisen jälkeen suurin muutos Suomen alkoholipolitiikassa toteutettiin, kun keskiolut vuonna 1969 vapautettiin samanaikaisesti kun muutakin tarjontaa lisättiin. Toisin kuin odotettiin, ei se suinkaan johtanut muun juomisen korvaantumiseen oluella, vaan alkoholin kokonaiskulutuksen rajuun nousuun ja 2.4-kertaistumiseen seitsemän vuoden kuluessa. Tästä Häikiön syyttävä sormi osoittaa ennen muuta Pekka Kuusta, joka toisen sosialidemokraatin, pääjohtaja K-A Fagerholmin suojeluksessa johdonmukaisesti ajoi alkoholipolitiikan liberalisoimista ja naiivisti uskoi valistukseen ja mielummin viiniä kuin väkeviä-suosivaan linjaansa. Hän myös torjui kaikki korjausliikkeet sen jälkeen kun nähtiin mihin vapauttava linja oli johtanut.
 
Häikiö katsoo suorasukaisesti, että tämä ”tapahtumasarja kilpailee Suomen uudemman sosiaalihistorian suurimman onnettomuuden tittelistä”, eikä se parane siitä että sitä hänen mielestään yritettiin selittää ”patoutuneen paineen ja viivästyneiden uudistusten purkautumisena”. Kärjistys ei ole välttämättä väärä, vaikka on samalla hivenen yksisilmäistä panna tämä kaikki sosialidemokraattisten Alkon johtajien Fagerholmin ja Kuusen, 60-luvun arvomurroksen ja sen piikkiin, että SDP ja kepu kansanrintamapuolueina luopuivat alkoholirajoituksista, aivan kuin he näin tehdessään eivät olisi toteuttaneet sitä mitä kokoomuksen valtavirtaus vaati ja halusi.
 
Kolmas suuri käännekohta Alkon historiassa on Suomen sopeutuminen Euroopan unionin jäsenyyteen ja sen alkoholimonopolien purkamiseen kohdistuneisiin vaatimuksiin, mikä lopulta johti vanhan Alkon pilkkomiseen ja muun kun vähittäismyyntimonolin purkamiseen. Tässä Häikiö kiinnittää huomiota siihen, että pyrky EU:hun oli Suomen hallituksilla niin kova, ettei päämäärää haluttu vaarantaa  minkäänlaisilla alkoholipolitiikkaan liittyvillä reunaehdoilla toisin kuin Ruotsissa ja Norjassa. Vaikka vähittäismyyntimonopoli säilyi niin Alko-konserni hajoitettin, mihin suurimmaksi syylliseksi Häikiö nimeää Ilkka Suomisen haluttomuuden toimia vähittäismyyntimonopolin puolesta ja epäily siitä, että hän ajoi koko konsernin yksityistämistä. Alko, joka siihen saakka oli ollut vähintään yhtä vahva alkoholipolitiikan linjaaja kuin hallitus ja ministeriöt, menetti asemansa ja valtansa kun hallitus siirsi tämän tehtävän yksiselitteisesti itselleen. 
 
Häikiö katsoo Alkon syyllistyneen historiansa aikana  pienempiin tai isompiin virheisiin, vaikka joka tilanteessa olisi ollut parempiakin vaihtoehtoja tarjolla. Vaikka Häikiön kirja näin on avoimesti mielipiteitä esittävä alkoholipoliittinen pamfletti on se kuitenkin myös pätevää ja dokumentoitua historiankirjoitusta, jota voi arvostaa vaikkei Häikiön jokaiseen johtopäätökseen yhtyisikään. Ei sellainen firma, jonka tehtävänä Heikki Kosken kiteytyksen mukaan on ”valmistaa ja myydä alkoholijuomia, jotta Suomen kansa raitistuisi ja Suomen valtio rikastuisi” voi suoriutua tehtävästään  ilman, että se aina jonkun mielestä jollain tavoin epäonnistuu.  
 
Joulukuu 2008

Arne Bengtsson, Hotad frihet. Baltisk kris i skuggan av Moskva, Grannland.com, 365 s., Vimmerby 2008; Jukka Rislakki, Tapaus Latvia. Pieni kansakunta disinformaatiokampanjan kohteena, Vastapaino, 304s., Tampere 2007

1228740023_Latvia2.JPG

Latviasta tunteella
 
Jukka Rislakin Latvia-pamfletin lähtökohtana on Venäjän Latviaa vastaan suunnatun parjaus- ja disinformaatiokampanjan torjuminen ja sen väitteiden vääräksi osoittaminen. Tällaisia ovat mm. väitteet venäläisten ja vähemmistojen syrjinnästä, latvialaisten osuudesta sodanaikaiseen juutalaisten joukkotuhoon, Latvian vapaaehtoisesta liittymisestä Neuvostoliittoon sekä nyky-Latvian Venäjänvastaisuudesta ja korruptiosta.
 
Rislakki on pätevä toimittaja ja tehnyt myös historiantutkimuksen kriteerit hyvin täyttäviä kirjoja ja myös tämä kirja on huolella tehty ja lukemisen arvoinen paljon faktaa sisältävä teos. Sen käyttökelpoisuutta ja uskottavuutta Latvia-käsikirjana rajoittaa kuitenkin sen avoin osapuolisuus ja halu torjua venäläisten Latvian politiikkaan kohdistamat hyökkäykset ja  tulkinnat Latvian historiasta. Rislakki esimerkiksi pitää latvian kieltä sillä tavoin uhanalaisena, että se oikeuttaa jyrkät toimet venäjän kielen aseman heikentämiseksi. Yhtenä argumenttina venäjän virallistamista vastaan käy esim. se, että se merkitsisi venäjän tuloa yhdeksi EU:n virallisista kielistä, ”mikä olisi 1228740010_Latvia1.JPGMoskovan edun mukaista”. Varmaan niinkin, mutta sellainen näkemys ei ole kestävä, että kaikkea mikä olisi Moskovalle mieluista tulisi vain sen vuoksi aina vastustaa. 
 
Latvian historian osalta en ole riittävä asiantuntija arvioimaan Rislakin kaikkien tulkintojen luotettavuutta, mutta niiden tendenssiä hän itsekään tuskin kieltää. Rislakki näkee paljon vaivaa esim. torjuakseen käsityksen latvialaisten merkittävästä osuudesta bolshevikkivallan pystyttämisessä Venäjällä. Lokakuun 1917 perustuslakia säätävän kansalliskokouksen vaaleissa niissä osissa Latviaa, joita Saksa ei miehittänyt, bolshevikkien kannatus nousi kuitenkin peräti 58 prosenttiin. Tämän jälkeen äärivasemmiston kannatus väheni radikaalisti, mutta latvialaiset silti pysyivät balteista pitkään pro-bolshevistisimpina. Vaikka presidentti Ulmaniksen pehmeä diktatuuri – johon Rislakki suhtautuu perin ymmärtävästi – ei mahdollistanut enää vuoden 1934 jälkeen aitoja vaaleja, ei ole pienintäkään syytä epäillä etteikö ylivoimainen enemmistö latvialaisista olisi torjunut maansa liittämistä Neuvostoliittoon vuonna 1940.

Pakkoliitos Neuvostoliittoon ja vain vähän ennen Saksan armeijan Baltian valtausta toimeenpannut laajamittaiset kyyditykset Siperiaan johtivat siihen, että latvialaiset ottivat vastaan saksalaiset aluksi vapauttajina. Saksalaismiehityksen aikaiset tapahtumat ja niiden tulkinnat ovat edelleen vaikein osa Latvian historiaa. Latvialaisten mielestä esim. SS-legioonaan koottujen latvialaisten joukossa oli vain kourallinen aatteellisia natseja, enin osa oli mukana siksi että oman armeijan puutteessa he näin saattoivat taistella neuvostomiehittäjiä vastaan. Siksi iso osa latvialaisia edelleenkin haluaa muistaa heitä ennemmin sankareina kuin sotarikollisina.
 
Latviassa oli kuitenkin myös aitoja hitlerismielisiä. Saksalaisten vallattua Latvian maan n. 95 000 juutalaisesta arviolta 70 000 tapettiin, valtaosa jo vuoden 1941 loppuun mennessä. Se mikä oli latvialaisten osuus tässä joukkomurhassa on edelleenkin kiisteltyä. Rislakki haluaa korostaa, että se oli vähäinen ja rajoittui lähinnä Viktors Arajsin muutaman sadan miehen juutalaisia murhanneeseen ja synagogia polttaneeseen kommandoryhmään, sillä latvialaiset eivät olleet anti-semiittejä eikä Ulmaniksen hallitus ollut sitä, vaikka takavarikoikin juutalaisten omistamia yrityksiä ja eväsi heiltä mahdollisuuden päästä poliiseiksi tai hallintovirkoihin.

Omasta selkeästä puolen valinnastaan huolimatta Rislakki ei kuitenkaan ole suinkaan varauksettomasti hyväksynyt kaikkia latvialaistenkaan käsityksiä ja heidän tekojaan. Hän mm. kirjoittaa pitävänsä häpeällisenä parlamentin Saeman suhtautumista homojen ja lesbojen oikeuksiin ja tilannetta, jossa parlamentin enemmistö, ”joka ei koskaan buuaa edes suurimmille rikoksille ja epäoikeudenmukaisuuksille” huutamalla ilmaisi paheksumisensa viidelle näitä oikeuksia puolustaneelle kansanedustajalle. Myös venäläisten kohtelua hän jossain kohdin pitää kohtuuttomana ja korruptiota suoranaisena koko maan politiikkaa näivettävänä vitsauksena.
 
Ruotsalainen kaikkien Baltian maiden tilaa pitkään seurannut ja arvioinut toimittaja Arne Bengtsson jatkaa omassa kirjassaan siitä, mihin Rislakki omansa lopetti ja käy hyvin perusteellisesti läpi uudellen itsenäistyneen Latvian poliittisen korruption luonnetta ja kehitystä sekä maan taloutta hallitsevien oligarkkien asemaa ja vaikutusvaltaa. Se ei ole kovin mieltä ylentävää luettavaa. Bengtson paneutuu myös Baltian maiden historiaan ja pyrkii erittelevästi arvioimaan erityisesti toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia ja juutalaisten kohtaloa. Liettuassa juutalaisia oli yli kaksi kertaa enemmän kuin Latviassa ja heidät tuhottiin vielä täydellisemmin kuin Latviassa.
 
Viroa Bengtsson käsittelee Latviaa ja Liettuaa vähemmän julkaistuaan vähän aiemmin juuri Viroa käsitelleen kirjansa ”Bronssoldatens hämnd”. Osansa Bengtssonin kriittisyydestä saa kuitenkin myös Viron presidentti Tomas Hendrik Ilves, joka ei ole emigranttitaustastaan huolimatta – toisin kuin Bengtssonin mielestä Latvian edellinen presidentti Vaira Vike-Freiberga – valmis käsittelemään venäläisvähemmistön asemaa vailla omakohtaisia miehitysajan kokemusten aiheuttamia rasitteita, vaan on ylimielisellä suhtautumisellaan Venäjän kieleen edelleen vieraannuttanut maassaan asuvaa suurta venäjänkielistä vähemmistöä. Ilves joutui kuitenkin siloittelemaan lausuntoaan, jossa hän torjui kysymyksen aikeistaan opetella Venäjää sillä perusteella, että se merkitsisi antautumista ja alistumista viidenkymmenen vuoden miehitykseen, vakuuttaen ettei hänen tarkoituksenaan ollut loukata kenenkään tunteita tai äidinkieltä. Bengtsonin tekemässä haastattelussa esitetyn korjauksen tehoa rajoitti se, että se julkaistiin presidentin kotisivulla vain viroksi ja englanniksi, sillä venäjänkielellä ei Viron presidentin kotisivua voi seurata.

Ei ole syytös eikä tuomio kun toteaa, etteivät Latvia ja Viro ole onnistuneet vähemmistöjensä integroinnissa. Toisin kuin Liettuassa – missä venäjänkielisten osuus on toki oleellisesti vähäisempi kuin muissa Baltian maissa – eivät venäjänkieliset saaneet automaattisesti kansalaisuutta maitten uudelleen itsenäistyessä, vaikka huomattava osa ellei enemmistö heistäkin kannatti itsenäisyyttä kansanäänestyksissä, jotka koskivat näiden maiden eroa Neuvostoliitosta . Monet latvialaiset ja virolaiset pitävät venäläistä vähemmistöään potentiaalisena valtionvastaisena viidentenä kolonnana. Surullisinta on, että tällaiselle epäluulolle perustuva politiikka on saanut  itse itseään toteuttavan ennusteen luonteen.
 
Joulukuu 2008

Sekulaari Suomi Kolumni Seura-lehdessä 28.11.2008

Uskonnonvapauteen kuuluu myös se, että valtiolliset instituutiot ja käytännöt ovat riippumattomia kaikista uskonnoista ja ovat niiden suhteen neutraaleja. Tätä on toteutettu erilaisin tavoin ja tuloksin. Yhdysvaltain  perustuslaista tuli 1700-luvun lopun aikaansa nähden poikkeuksellisen puhdas sekulaarinen dokumentti. Siitä olivatko Thomas Jefferson ja monet muutkin USA:n perustuslain isistä kaappi-ateisteja kiistellään, mutta kiistattomia teokratian vastustajia ja uskonnonvapauden kannattajia he ainakin olivat.

Jumalvapaasta perustuslaistaan huolimatta Yhdysvallat on tänään maailman uskonnollisimpia maita. Maan rahassa lukee lukee ”In God we trust”, kongressin istunnot aloitetaan rukoushetkellä, kreationismi on saamassa kouluopetuksessa tasaveroisen aseman evoluutio-opetuksen rinnalla, korkeimman oikeuden jäsen perustelee kuolemanrangaistuksen vaatimusta Raamatulla ja kristityllä fundamentalismilla on ollut todellista vaikutusta myös maan ulkopolitiikkaan.

Monissa Euroopan maissa on vielä jonkinlainen valtionkirkko ja Ruotsissakin se purettiin vasta tämän vuosituhannen alussa. Suomessa uskonnolliset tavat heikkenevät ja kirkko menettää koko ajan jäseniä, mutta valtionkirkkoa ei kyseenalaisteta.  Itse asiassa hiljainen maallistuminen on voinut jopa vankistaa valtionkirkon asemaa, jota pidetään tuttuna ja harmittomana verrattuna fundamentalistisiin trendeihin, joita esimerkiksi valtiollistettujen teologisten tiedekuntien valvonnan ulkopuolella tapahtuva pappiskoulutus voisi vahvistaa.
 
Vahvempi voima sekularismin puolesta voi olla kasvava uususkonnollisuus, jossa valtiokirkko saa uusia kilpailijoita sekä uusista kristillisistä liikkeistä että islamilaisuudesta ja muista uskonnoista. Kiinnostus ja innokkuus peruskoulun kanssa kilpailevien ns. kristillisten koulujen tukemiseen verovaroin onkin vähentynyt siksi, että se nostaa välittömästi kysymyksen siitä, eikö samoin perustein tulisi tukea myös islamilaisia kouluja.

Monikulttuurisuus ja kilpailevien uskontojen ilmaantuminen vanhojen valtauskontojen reviirille voi olla uhka myös sekulaarisuudelle. Ajankohtainen esimerkki on se, miten poikien ympärileikkauksen nimellä tunnettu lasten pahoinpitely halutaan uskonnollisen tradition hyväksymisen nimissä laillistaa. Ja miksi yksiselitteisesti tieteenvastaisten uskomusten kuten esimerkiksi kreationismin opettaminen lapsille pitäisi hyväksyä silloinkaan, kun se tapahtuu ilman julkista avustusta toimivissa yksityisissä kouluissa? 
 
Ratkottaessa Euroopan monia uskontopohjaisia sekularismin haastavia yhteentörmäysmomentteja on tärkeää, ettei monikulttuurisuuden ja uskonnonvapauden nimissä tehdä sekulaarin yhteiskunnan kanssa ristiriitaisia ratkaisuja.  Se ei tarkoita sitä, että kaikkia uskontoperäisiä perinteitä tulisi vierastaa.  Ymmärrän hyvin arkkipiispaa, joka haluaisi, että kuusi päivää viikossa riittäisi shoppailuriittien harjoittamiseen.

Erkki Tuomioja

Kolumni Seura-lehteen 28.11.2008

The Effects of the Prague Spring in Europe 2.6.2008

Erkki Tuomioja

The Effects of the Prague Spring in Europe

Speech at a seminar at the Aleksanteri-institute 2.6. 2008, arranged by Aleksanteri Institute and the Czech and Slovak Embassies in Helsinki

My remarks will be of a highly subjective nature and are based on my personal memories and experiences in 1968. Unfortunately the Prague Spring flourished for too short a time for a more comprehensive evaluation of its effects, and I will refrain from contra-factual speculation on what the effects would have been, had it been allowed to continue, as interesting as it might be. While the effects of the Prague Spring in this case could have been huge, we have to live with the fact that in actual history the suppression of the Prague Spring had more permanent and far-reaching effects.

In September 1968 I published an article on Czechoslovakia in Teinilehti, then a wide-circulation weekly magazine of Teiniliitto (The Finnish Secondary School Students Union).  I quote from this article:

Someone has said, that this autumn will be sensational. And indeed the revisionist renegade clique of the Soviet Union took a headstart by sending together with four other Warsaw Pact countries its tanks to carry out the brazen occupation of the Czechoslovak Sovialist Republic on August 21st    [  – only a few hours after the Soviet ambassador Dobrynin gad firts informed President Johnson in Washington.  ]

The actual occupation was carried out with surgical efficiency, it did not take long for the tanks to reach the centre of Prague. The difficulties started after the patient refused to abide with this armoured treatment.  Discarding the plans of for example the Finnish General Staff for a similar situation ]  the Czechs and Slovaks refrained from armed resistance, which would have been collective suicide. Instead they resorted to seemingly effective passive resistance to undermine the occupiers and to make it clear to the whole world, how completely the heroic country opposed the occupation.

The worst shock for the Soviet aggressors was undoubtedly the convening of the secret conference of the Czechoslovak Communist Party in the occupied capital with over a thousand participants. This conference gave its almost unanimous support for the party leader Alexander Dubcek as well as the government of President Svoboda and Prime Minister Cernik. The last remaining conservative novotniks were removed from the Central Committee.

At the latest this conference and probably already the occupation frustrated the Soviet hopes of finding even fifteen notvoniks to form a government which would approve the occupation. Thus the shameless punitive expedition of the soviet clique of bosses and their lackeys was deprived of even this lousy  fig leaf of legality.

But using the threat of brute force the Warsaw Pact leadership has been able to pressure the Dubcek-Svoboda government t accept a ”compromise” aiming to invalidate the hope-creating democratic reform policy of the Czechoslovak Communist Party. But the game is not over yet. The people of Czechoslovakia trust Dubcek. The forces aiming at democratisation have met with a temporary setback. But all imperialists and reactionaries are paper tigers, and the leaders of the Soviet Union will not be an exception to this rule.

Fear has been the driving force of the Soviet aggression. There can come a thousand capitalists, kiesingers, johnsons, kekkonens, shahs etc – the Soviet leaders are not at all afraid of these friends and soul-mates of theirs. But already one Dubcek is a big threat to the likes of Ulbricht, Gomulka and Brezhnev uncomfortably perched at the top of authoritarian hierarchies. Freedom is contagious. [Undoubtedly there is some truth in efforts to explain Soviet imperialism with geopolitical security factors. The influence of West Germany could have spread through the Czechoslovak Trojan horse to Eastern Europe. Not a single Czech has shouted ”Viva Kiesinger”, but shouts of ”Viva Dutschke” were to be heard from Czech mouths at i.a. the youth festival. If you were Aleksej Kosygin which would be more afraid of?

Of course events i Czechoslovakia cannot be observed completely independently of the international situation – where imperialist  methods are still in use. Like the mutually supportative relationship between Suez and Hungary 12 years ago, so are Vietnam and the occupation of Czechoslovakia linked today. The nature of the far-reaching cooperation between the US and the USSR has now been clearly exposed as being directed against small countries and in particular of the struggle for independence in the third world.

Notwithstanding the shocking nature of recent events in the world they cannot be but harbingers of a new era. The life-denying powers that be – the Pentagon, the Vatican and now the Kremlin – have suffered severe knocks one after another.

Thirty years ago a man called A. Hitler marched his robots into Czechoslovakia. We all now how he and his friends ended their days. Brezhnev and his ilk can have a better end as far as I am concerned: let them spend the evening of their lives tending their gardens on small pensions.  Vegetables feel at home with vegetables.  The revolutionary storm of world’s youth will sweep them from power into the dustbins of history. This is also a necessary condition for the survival of mankind.

Like most attempt to predict the future my effort did not get it quite right. Still it was sufficiently prescient for me to be able to republish in its original form 21 years later when the Velvet revolution finally sent the Soviets and Communists packing.

Meanwhile a lot of things had changed, including, of course, my own thinking. In 1968 I could easily use the kind of radical phraseology associated with Maoist and/or Trotskyite thinking, without any deeper embracing of the ideology involved. In any case, whatever real Maiost or Trostkyist influence there was in Finland soon evaporated to almost nothing, as the vanguard of the Finnish Generation of 68, in stark contrast to the rest of Europe, began to espouse Stalinism. Among this generation recognition of the Brezhnev doctrine and explicit endorsement of the occupation Czechoslovakia, calling in many cases for a self-critique by those who had been demonstrating outside the Soviet Embassy I n August 1968, became a touching-stone before people were accepted into the true fold.

All Communist Parties in Europe were affected by the Prague Spring. Even in Finland the Stalinists, notwithstanding their prominence and hegemony in youth and student movements and in cultural associations, did not gain control of the Party, where the Euro-Communists consolidated their majority. They were not called Euro-Communists in Finland, but they were in many respects as or even move revisionist than the parties in Western Europe which explicitly adopted the label. The effects of 1968 on the Communist movement in Europe was greater than that of 1956, and it gave a decisive impetus for the abandonment of Marxism-Leninism which in many Communist Parties preceded the collapse of the Soviet Union.

For others on the non-Communist left, including myself, the Prague Spring remained a beacon of hope and a rallying call for those who still wanted to believe in the possibility of Democratic Socialism with a Human Face. As time passed this became increasingly difficult to sustain, contributing to the disillusionment that lead many people of the same generation to lose their faith in non-violence and democracy, and some people to even espousing terrorism.

Another important development in the intervening years was the process to convene the Conference on Security and Cooperation in Europe and which culminated in the signing of the Helsinki declaration in the summer of 1975. Most people regarded the CSSE as a substitute for the Peace Treaty which was never agreed on after the Second World War. More specifically, it was seen as an undertaking which effectively gave the sign of approval for the Cold War status quo and the division of Europe, ruling out future non-peaceful efforts to change frontiers or even alliances. When the US and Nato chose not to intervene in Hungary in 1956 or in Czechoslovakia in 1968 it was also an implicit recognition of the 1945 Yalta agreements. When my generation of the 68’rs reacted to the violent extinguishing of the Prague Spring  they condemned not only the Soviet intervention but also the cynical realpolitik response of the West to this.

In the preparations for the Helsinki Final Act no-one placed any great expectations on the so-called third basket issues which dealt with ”cooperation in humanitarian and other fields”. Most in both East and West shared a certain cynicism regarding the basket three provisions on human rights and basic freedoms, the West not expecting and the East not intending them to be respected.

This un-ambitious complacency about the basket three provisions proved to be totally unfounded. New citizens’ movements in Central and Eastern Europe seized on these provisions and established Helsinki Committees to demand their governments to respect and implement them. They made an important contribution to the developments which hastened the end of the Cold War and the fall of the one-party-dictatorships and command economies.

Among these movements it Charta 77 in Czechoslovakia played a particularly important role. The charter signed by Vaclav Havel and 242 other signatories represented a movement which had more in sight than bringing down a dictatorship. It was above all a movement which represented civil society, called for human right and basic freedoms, and it also recalled the ideals of the Prague Spring of a more social democracy. It too had repercussions elsewhere in Europe. The idea of an independent civil society challenging established political structures and calling for new forms of direct democracy and transparency gave, for example,  the impetus for the Charter 88 movement in the UK. It also influenced the rise of the new non-aligned peace movement of the 80’s calling for European Nuclear Disarmament.

It is in no way disparaging the velvet revolution carried out in the spirit of Charta 77, if we today have to recognise with a certain sadness, that the fall of the dictatorships did not lead to the kind of ”democracy +” societies on which many of the movements supporters placed great hopes, but rather to ”democracy – ” societies, which still have some way to go before meeting the requirements of cvcil freedoms and human rights for everyone and of building just, equal and corruption-free societies.

The real lesson is that it takes a long time before any society subjected to decades of brute force, denial of human rights and civil freedoms can overcome the legacy of a dictatorship.